Monday, March 6, 2017

sentiasa positif

sebenarnya pukul 3pm berjanji dengan sahabat agent untuk berjumpa sama-sama dan sambung aktiviti phone call.

tapi disebabkan saya lambat, almost 3pm juga keluar dari hospital, saya mesej sahabat agent  jumpa selepas saya solat zohor. berjanji nak jumpa kat old town kopitiam amanjaya mall. 

lepas ambil wuduk dan sebelum solat, terus terdetik 'sempat ke nak patah balik ke tesco? nak beli setem kat pejabat  pos dan poskan birthday card clients? tak sempat takpelah, nanti sambung hari rabu. 

selesai solat, tengah pakai tudung dan nak keluar, tiba-tiba dapat mesej dari sahabat agent bagitau tukar lokasi ke tesco sg petani utara. 

sesungguhnya Allah maha mendengar dan maha mengetahui.

seraya dengan itu, terus sujud syukur.

Sunday, January 15, 2017

disebalik ayam tandori



dari penang berlapar, tak makan... balik ke butterworth semata-mata rindu kat dia. pegi kat kedai mamak yang tempat jumpa dulu.

order menu yang sama, minuman yang sama, tempt duduk bersebelahan. tempat duduk yang sama telah dipenuhi oleh satu keluarga.

sambil makan, tertunggu-tunggu juga sekiranya beliau singgah, boleh makan sekali. toleh ke parking lot, dengan harapan kereta beliau masuk ke parking lot. tiada. 

sebak dan sangat menyesakkan dada apabila tringat tindakan beliau cuba menyuapkan makanan. berjaya menghabiskan dip tersebut walaupun pedas, because of his favorite. beliau menghabiskan 2 piring dip tersebut. cubaan pertama kali dip tersebut, terbatuk-batuk dan tersedak. 

selepas sejam berlalu, tiada harapan bahawa beliau akan singgah, bayar dan masuk ke dalam kereta untuk bergerak pulang.

akhirnya tewas jua, menangis bersendirian sambil memandu.

Tuesday, January 3, 2017

conversation with my mother

dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

tengahari tadi had serious conversation with my mother.

mak bagitau arwah bapa ada pesan,

'apa-apa anak-anak nak makan, beli aje. nanti kita takde, kita tak tau orang bagi anak-anak kita makan atau tak bagi anak-anak kita makan.'

of course conversation ni more than 15 years ago.

Monday, January 2, 2017

happy new year

dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

1st jan 2017, 1.09am the date and time that i won't forget for the rest of my life i guess. 

a very personal message that i sent to someone via whatapps and then i off my data immediately. at that time i just thought okay sent messages, express everything and that's it. new year, new move. no need to think too much about it. 

but i was wrong! today, 2nd day of jan... i was hurt. really really really hurt. around 3 pm i text with my traveler friend, lastly i cried alone in my car at car park at tesco sungai petani.

look at my newsfeed, i set 'see first', it brought me into tears when i look at his fb. 

stay strong zuha! you are the only one who made decisions, you have to be strong girl. continue your istikharah daily until you get the true answer.


Friday, December 30, 2016

sweet dreams

awal pagi tadi sekitar jam 2 pagi,  mimpi yang sangat manis dan boleh membuatkan tersenyum-senyum berhari-hari, berminggu-minggu dan kemungkinan berbulan-bulan mengingatkan mimpi itu.

moga-moga mimpi itu adalah kenyataan dan petunjuk yang dapat hasil dari istikharah. semoga terus istiqomah melakukan istikharah dan jangan berhenti selagi belum dapat jawapan. 


azam tahun baru?

dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

hari ni jumaat terakhir untuk tahun 2016. malam tadi tengok video my idol baca surah al-kahfi. menangis kita masa tengok video tu. al-kahfi baca tak pernah habis sebab surahnya ayatnya panjang walaupun ayatnya lebih kurang al-waqiah. membaca surah al-kahfi tanpa gagal setiap hari jumaat dah pun masuk dalam azam tahun baru 2017. 

azam tahun baru 2017 fokus lebih kepada memperbaiki diri sendiri. dah buat senarai dah checklist. in shaa allah bila ada checklist, boleh keep track. semoga terus istiqomah dan tidak dibolak-balikkan hati ini.

2016, hampir berlalu. terlalu banyak kesalahan dan kesilapan yang dibuat. barang yang lepas jangan dikenang, bukan? noticed, aware dan improve. itu yang cuba dilakukan untuk tahun 2017, dah pun mula kira-kira seminggu yang lepas.

tak perlu nak tunggu sehingga detik jam 12 tengahmalam, 1 januari 2017 untuk melakukan perubahan. buat terus aje.

doakan zuha istiqomah untuk memperbaiki diri sendiri menjadi muslimah yang baik dan berjaya close sales sebanyak 250 ribu untuk tahun 2017. 

Sunday, November 13, 2016

pinktober - breast cancer awareness

month of october, bulan kempen kesedaran kanser payudara, zuha dijemput oleh pantai hospital sungai petani untuk menjayakan acara yang dianjurkan oleh mereka.

health talk oleh oncologist dr syazril imran shaukat pada awal bulan october dan pada hujung bulan join walkathon di majlis perbandaran sungai petani.

gamabr tak ikut urutan. masa upload dah cun, then bila attached berterabur.









Sunday, August 14, 2016

macam mana nak close blog?

terkedu aku nak close blog dan lupa camna caranya. visit blog view setting, complicated la plak nak close blog pun! setting dulu-dulu terang-terang view close blog.

adalah kena buat comeback? pursue my passion towards writing walaupun merapu? tengok kepada keadaan dan masa sekiranya mengizinkan. sometime we have to sacrifice on one thing in order to achieve our dreams and goal in this life. 

sacrifice doesn't mean to give up but put a limitation. right?

just to share with all of you my beloved readers, i am no longer working with tesco. i left tesco for good on 10th may 2015. more than one year ago.

now i do my own business in insurance and takaful industry. 

you all if you need my advise, nak carum polisi hibah ke,

 contact me at 019-5759950 via whatapps. sila kenalan diri dulu.

Saturday, October 31, 2015

i am back

i am back with lots of things to update. first of all, just a short and simple message just like this. lol!

Saturday, June 20, 2015

outing three young ladies

dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

first time keluar bertiga after more than 4 years dok plan bagai. lastly, plan ad-hoc tak sampai 5 minit yang jadi.
first pit stop hospital sultanah bahiyah, alor setar. kami bertiga melawat rakan sekerja yang terlibat dalam kemalangan. kesian. dia patah kaki, wife pula patah tulang belakang or slip disc tak pasti. wife dah selamat menjalani pembedahan, letak plat agak panjang juga katanya.
lepas melawat, terus ke kedai makan untuk lunch.

lepas lunch, we were heading to perlis. banyak pit stop kat perlis. last pit stop is at jabatan pertanian bukit bintang. layan pictures ajelah.

lunch time

us 

first time keluar bertiga

this is me

pulut mangga and jus mangga

asta-la-vista babe